De Wolf

Wolven in sprookjes

Wolven komen in heel veel sprookjes voort. Vaak is het de bad guy, de boef, de slechterik. Maar er zijn meerdere verhalen van wolven die mensenkinderen opnamen in hun roedel. De bekendste is wel Mowgli, hij groeide zijn eerste jaren op als wolf.

Voed jij de wolf?

In het boek ‘de meeste mensen deugen’ staat een verhaal over wolven. De wolven binnen in je.
Mocht je het boek niet kennen, het is een echte aanrader.
Voor mij is het een boek dat echt in mijn favorieten top 3 thuis hoort, vlak na “de Koning van Katoren”. Ik hou gewoon van die dappere jongen met zijn oplossingen waar niemand nog aan gedacht had.

Maar het boek ‘De meeste mensen deugen’ is een boek met inzichten die ik zo overweldigend vind. Hierin krijg je een goed beeld dat dingen niet altijd zijn zoals we denken. En dat er ver voor Social Media al behoorlijke tunnelvisie bestond. Mocht je het lezen of gaan lezen, dan hoor ik graag wat jij van dit boek vindt.

In dit boek staat een stukje over de wolf dat ik graag met je deel:
Een grootvader zei eens tegen zijn kleinzoon ‘Er speelt zich een gevecht in mij af, een strijd tussen 2 wolven. De ene is slecht, boos , hebzuchtig, jaloers , arrogant en laf. De andere is goed – rustig, liefdevol, bescheiden, gul, eerlijk en betrouwbaar. Deze wolven vechten ook in jou en in ieder ander persoon.’

De jongen dacht even na en zei toen: ‘Welke wolf zal winnen?’
De oude man glimlachte. ‘De wolf die jij voedt.’

En zo is het maar net, waar je aandacht aan geeft groeit. Vaak zonder dat je het door hebt ben je een automatisch pad ingeslagen. Gewoontes zijn steeds grotere gegroeid naarmate we ze vaker als gewoonte uitvoeren. Maar zo’n gewoonte en zo’n automatisch pad is misschien helemaal niet meer wat je past. Vroeger heeft zo’n gewoonte waarschijnlijk voor veiligheid of zelfs overleving gezorgd. En nu?

Neem je pijn en stress, je hebt paden ingesleten die je pijn in stand houdt. Dat is waarschijnlijk niet wat je wilt horen. Maar het goede nieuws is dat je nieuwe paden kan aanmaken in je hersenen. Laat je dus niet kisten door je ingesleten gewoontes die pijn en stress tot gevolg hebben.

Veel van de denkwijze, gewoonten en automatismen zijn niet mee gegaan met hun updates. De updates van het volwassen worden. Volwassen worden betekend onder andere regie over je eigen leven pakken en je ontdoen van denk en handelwijzen van vroeger.

Omdat een automatische gewoonte lastig is te signaleren bij jezelf zie je deze vaak niet van jezelf. Je voelt je alweer moe en uitgeblust na weer een dag werken. Of je hebt je weer helemaal blut besteld bij die leuke kledingwinkel, maar voelt je toch erg leeg bij het thuis aanpassen van die kleding. Misschien ervaart jij het als je weer een stuk taart hebt gegeten op de verjaardag van je moeder, omdat ze je zo graag wilt verzorgen met lekker eten.

Je ervaart ongemak, maar kan er met alle wilskracht van de wereld geen verandering in brengen. Of het lukt je een tijdje op wilskracht en daarna verval je weer in je oude gedrag.

Wat werkt dan wel? Dat is voor iedereen anders. Maar vaak is inzicht in de echte reden waarom je je ellendig voelt het begin. Je krijgt daardoor een keuzevrijheid en het voelt makkelijker kleine ieniemienie aanpassingen te zetten. En zo maak je je eigen succesmomenten en zal je je dus ook veel tevredener over jezelf gaan voelen. En dat zorgt weer dat je makkelijker kiest voor die blijvend verandering, want het brein is dol op positieve succesmomenten.

Alles wat aandacht nodig hebt groeit. Probeer het maar eens uit.

En als je samen wilt kijken waar jij je aandacht aan geeft en welke patronen jij hebt ontwikkeld? Laten we dan kennismaken of stuur me een berichtje.


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Als je deze site verder gebruikt accepteer je ons gebruik van cookies. 

Scroll naar boven