Wat is Holistisch?

Holistisch, wat is dat nu eigenlijk?

Een vraag die ik vaak krijg als ik uitleg wat ik doe.
Het woord holistisch heeft de betekenis ‘een geheel zijn’ of ‘Alomvattend’.
Voor mij betekend Holistisch dat je kijkt naar de balans van jouw lichaam, geest en situatie.

Als voorbeeld: Je bent uit je slof geschoten tegen je dochter. Ze haalde het bloed onder je nagels vandaag. Later op de dag heb je hoofdpijn.
Situatie, je hebt een aanvaring met je dochter
Lichaam, je hebt hoofdpijn
Geest, bijvoorbeeld schuldgevoel of onmacht
Waar kan hierin de onbalans zitten?

Een holistisch aanpak

Een holistische aanpak van je gezondheid richt zich op lichaamsbeweging, voeding of (de juiste) medicijnen gebruiken. Maar ook stress, communicatie en andere factoren spelen hierbij een rol! De coaching die ik daarom hanteer bestaat uit alle aspecten die samenhangen met uw gezondheid. Daarbij richten we ons in eerste instantie op het verminderen van de stress. Daardoor zullen alle andere aspecten makkelijker aangepakt kunnen worden. Bekijk gerust even mijn website www.holistischcoachbianca.nl of laten we kennismaken.

Wat is holistisch denken?

Holistisch denken betekent dat je kijkt en denk naar alle aspecten van jouw situatie en deze meeneemt in je beslissing.
Het holistische denken houdt onder ander in:

  • Beter kijken naar wat er werkelijk gebeurt, niet alleen hetgeen dat je wenst of wilt. Dus je denkwerk loslaten en voelen wat je van iets vindt. Stilstaan bij wat je lichaam voelt.  Vaak denk je iets te willen en wensen, maar blijkt er onderliggend een heel ander behoefte te zitten. Je krijgt misschien een ‘blok op je maag’ als je doet wat je nu aan het doen bent. Of jeuk als iemand je aanspreekt op een manier die je niet prettig vindt.
  • Bewust worden van je sterke en zwakke punten, waardoor je snapt waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Zo kun je rustiger leven en uit je eigen piekerdrama’s blijven.
  • Bereid zijn te kijken naar je emotionele en mentale patronen, ook op het gebied van voeding, beweging en ontspanning.
  • Zingeving opzoeken. Dit houdt in dat we kijken wat jou zin geeft in het leven. Wat jouw drijfveren zijn. Spiritualiteit wordt vaak in verwarring gebracht met zingeving. Spiritualiteit kan zingeving geven, maar zingeving is zeker niet altijd spiritualiteit.

Het lichaam bestaat uit meer dan alleen maar de organen en weefsels, maar ook uit het immuunsysteem, het hormoonstelsel, de mentale en emotionele aspecten van je leven en nog veel meer. Als er iets misgaat in een van die systemen kan dit gevolgen hebben voor alle andere systemen in je lichaam. Daarbij moet je denken aan stress, vermoeidheid en depressie bijvoorbeeld die vaak gepaard gaan met hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte).

Holistisch betekent dat je het geheel aandacht geeft: niet alleen jouw fysieke klachten maar ook wat er om jou heen gebeurt; bijvoorbeeld de invloed van stress op je welzijn of een slechte relatie met iemand die ook invloed kan uitoefenen op je gezondheid. Daarbij is het kijken naar schuld en oordeel vaak een belangrijk manier van overleven.

Bijvoorbeeld: als je last heeft van rugpijn, dan is het niet voldoende om alleen naar de rug te kijken of alleen naar de hersenen te kijken. Het kan meer helpen om naar beide (plus eventueel meer) te kijken en te onderzoeken hoe ze samenhangen met elkaar!

Mijn holistische werkwijze

  • Holistische coaching is een manier waarbij jouw gezondheid (emotioneel, lichamelijk en geestelijk) centraal staan.
  • Daarom kijken we eerst of er medische issues zijn. Dit om te voorkomen dat we werken aan een andere mindset, maar er ondertussen dingen groeien of wijzigen die anders hadden kunnen worden voorkomen.
  • Daarnaast brengen we jouw gezondheid op verschillende vlakken in kaart.
  • We gaan kijken naar jouw eigen kracht en mogelijkheden, zodat je kunt ontdekken hoe je het beste tot je recht komt. Als coach kan ik dat voor je doen door te luisteren naar wat er speelt in je leven. Daarbij zullen we via huiswerk, opstellingen en oefeningen verdieping zoeken in wat er leeft in jou. Zo zullen we in kleine stapjes dichterbij jouw leven komen dat niet meer overheerst wordt door pijn, klachten en stress.

Ik hoop dat ik het begrip holistisch duidelijker heb kunnen maken. Ook hoop ik een inkijk te hebben gegeven in mijn manier van werken. Als deze aansluit bij jouw manier, laten we dan kennismaken. Maar ook bij vragen hoor ik graag van je.

Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Als je deze site verder gebruikt accepteer je ons gebruik van cookies. 

Scroll naar boven