Joris en de draak

Ik lijk de Efteling wel

Onlangs zei ik tegen een vriendin van me, ik lijk de Efteling wel. Laat me dat uitleggen en jullie voor vandaag meenemen naar de attractie Joris en de draak. Eigenlijk kan ik beter zeggen Bianca en de draak.

De hoofdrolspelers

Laat ik je voorstellen aan de hoofdrolspellers:

  • Bianca: mijn rationele denker die vooral in mijn hoofd rondhangt
  • De draak: huist in mijn buik, staat gelijk voor mijn fysieke en gevoelswereld.
  • De schat die de draak beschermt: huist helemaal bij mijn stuitje en is mijn innerlijke kleine meisje
  • De ingang van de grot: ligt bij mijn hart.
  • Wijze vrouw: mijn volwassen ik

Bianca heeft net als Joris geleerd dat je de draak moet doden en als dat niet lukt proberen zo min mogelijk schade te laten aanrichten. Ook heeft Bianca de draak al een paar keer gezien en gelooft dat ze de draak niet aan kan door een zwaard te gebruiken, dat moet slimmer kunnen.

Als de draak slaapt en er geen gebulder en situaties uit de grot komen legt Bianca heel veel keien voor de ingang, daar voor  zet ze een versperring en daar weer omheen heel veel vuur. Grote en kleine vuren die de draak wel even bezig houdt als ie toch uit de grot kan komen. Dat moet er toch voor zorgen dat de draak geen kant op kan en vanzelf dood zal gaan?

Bianca is opgelucht en kan verder met haar to-do lijstjes, opleiding, werk en al die dingen die ‘moeten’. Bianca verliest zich graag in dingen moeten en bij elk punt op het lijstje komen er wel 2 of 3 nieuwe dingen die eigenlijk ook nog even moeten. Al dat ‘moeten’ zorgt er voor dat Bianca ongemerkt moe wordt en zichzelf veel te veel druk oplegt, maar ze gaat vrolijk door met moeten en denken.

Af en toe merkt Bianca dat ze opmerkingen krijgt die haar pijn doen, dat ze chagrijnig wordt als ze weer uitgeput om de bank ligt,, steeds meer en langer pijn in haar rug houdt of voelt teleurstelling als ze haar to-do lijstjes niet heeft afgekregen. Ze moet gewoon meer nadenkt over wat ze kan doen om die gevoelens die niet zo prettig zijn te laten verdwijnen. Ze bedenkt nog meer dingen om te doen, dat helpt altijd om je gedachten bezig te houden. Dat ongemakkelijke gevoel voelt dan minder scherp aan.

Haar draak begint zich langzaamaan te roeren, die draak lijkt wel aan te voelen als Bianca te veel moet en weer eens over haar grenzen gaat. Raar toch, de draak is toch enkel tot last en moet weggedrukt in de grot blijven?

Maar Bianca maakt zich geen zorgen, want haar barricade is echt heel sterk. Geen honderd paarden komen daar door heen. Dus ze bedenkt weer allemaal plannen en dingen om te doen en gaat rustig door met blijven leven volgens haar (eigenlijk hele ongezonde) gewoontes. Ze krijgt uitslag die alleen met pillen onderdrukt kunnen worden, krijgt last van ongecontroleerde chagrijnige buien en haar rug doet bijna elke dag pijn, hoe kan dat toch? Misschien moet er een oplossing gevonden worden in nog iets moeten.

Dan is de draak aan set

En dan is de maat vol voor de draak, zijn fundament is aan het afbrokkelen en hij komt in actie. Eerst zet de draak razend van woede zijn eigen grot in lichtelaaie. Complete onrust heerst er in de grot. De schat raakt er door oververhit en beschadigd. De draak die als doel heeft om de schat juist te beschermen beseft dat hij naar buiten moet en met al zijn vuur en kracht werpt hij de barricade omver. De rotsen vliegen als veertjes aan de kant en de versperring is met een diepe zucht omver geworpen. Met zijn vlammen maakt hij een nog groter vuur van al die vlammen die bij de barricade branden. In de wijde omgeving wordt alles oververhit door de vlammen van de draak. Hij vliegt de lucht in op zoek naar Bianca en haar moeten. Als Bianca hem ziet aankomen en ziet wat er met de omgeving aan het gebeuren is heft ze toch het zwaard. Ze laat het hier niet bij zitten, het is niet veilig als de draak los is. Wat zal haar omgeving er wel niet van zeggen als je de draak zomaar laat rond vliegen.

Het dreigt een heftig gevecht te gaan worden De draak is ziedend van woede en Bianca wordt verscheurd van verdriet, onzekerheid en voelt zich ineens heel machteloos worden. Ze heeft toch alles gedaan wat ze kon? Maar als de draak dit gevecht wint dan is het over, dat overleeft ze niet.

De draak heeft maar een paar seconden nodig om bij haar te zijn. Hij loopt met zware voetstappen om haar heen zijn ogen zijn gitzwart van woede. Bianca steekt stoer haar zwaard in de lucht. Dit is het moment, beide staan klaar om hun genadeslag aan de ander uit te delen.

Als beide aanzetten om in de aanval te gaan horen ze bij de ingang van de grot een stem die heel hard roept STOP, HOU OP. Allebei verbaasd draaien ze zich om naar waar de stem vandaan komt. De schat is naar de ingang van de grot gegaan. Daar staat ze bibberend en met betraande ogen die angst uitspreken. Ze houdt de hand vast van een prachtige vrouw. De vrouw heeft een liefdevolle blik in haar ogen en straalt een wijsheid uit die je gelijk vertrouwen en warmte geeft.

Voor het eerst zien de draak en Bianca dat de ingang , een fantastisch mooie plek is, misschien wel de mooiste plek die er bestaat. Er groeien de mooiste bloemen, het schittert er van de kristallen die in de wand zitten en de zon lijkt daar net feller te schijnen. De kracht van de vrouw die straalt van liefde en kracht en de schat die daar staat op haar bloten voetjes met haar betraande gezicht maken dat  ze beiden aangetrokken worden tot de ingang van de grot.

De schattige schat voelt al die schoonheid en kracht van de vrouw en de mooie plek die de ingang van de grot is met haar pracht en praal. Ze durft het aan om tegen de draak en Bianca te zeggen dat ze heel bang is als er zo’n oorlog woedt. Ze heeft het nodig dat er voor haar gezorgd wordt, ze is te klein om zelf te zorgen voor een veilige omgeving. Ze vraagt de draak of hij haar gezond wilt houden en haar de pijn van alle emoties wil laten voelen. Maar dan wel op een vriendelijke en zachte manier. En hij hoeft ook niet zo snel te ontvlammen naar Bianca. Bianca vraagt ze om goed te kijken naar de schat. Wat heeft de schat nodig? Ze wil dat Bianca niet wegvlucht in moeten, maar gewoon eens af en toe bij haar komt zitten. Rust pakt zodat de grot niet hoeft te schudden op haar grondvesten. Ze vraagt ook aan Bianca of ze de draak de ruimte wil geven om door het hele land heen te kunnen vliegen. En misschien willen ze allebei wel in gesprek met de prachtige vrouw die een wijsheid lijkt te hebben die zowel de draak als Bianca graag vaker zouden willen zien en voelen.

Toch steekt daar de twijfel op. “Maar wat als de draak nu weer in woede uitbarst en de boel in vuur en vlam laat opgaan?” zegt Bianca. “En wat als Bianca weer teveel bezig is met dingen moeten dat ze niet naar jou kan kijken, zoals je nodig hebt?” “Dan ben ik er om jullie er aan te herinneren elkaar op een zachte manier en liefdevolle manier te laten samenwerken, zodat jullie de schat echt kunnen beschermen en laten groeien” zegt de wijze vrouw.

Een samenwerking tussen de draak en Bianca? Het klinkt bijna onmogelijk, maar dat is wel wat er is gebeurd. Met hele kleine stapjes proberen ze die samenwerking op te bouwen. En natuurlijk wil het nog wel eens ontvlammen bij de draak en wil Bianca nog wel eens vluchten in haar moet-lijstjes. Maar ze groeien hierin elke dag en weten steeds beter wat de een laat ontvlammen en de ander laat vluchten. De wijze prachtige vrouw die bij de ingang van de grot geduldig zit, wordt steeds regelmatiger opgezocht door beide om weer even te kunnen genieten van de rust en tevredenheid die daar heerst als ze samenwerken.

Herken jij jezelf in dit verhaal en wil je wel wat handvaten om een van de hoofdrolspelers beter te leren kennen? Stuur dan een berichtje en we gaan samen jouw Joris en de draak verhaal bekijken.


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Als je deze site verder gebruikt accepteer je ons gebruik van cookies. 

Scroll naar boven