Hulpvraag

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-l5e2lgaa’ admin_preview_bg=”]

Hulpvraag

Door de bomen zie ik het bos niet meer?

Natuurlijk weet ik dat gezond eten en lekker bewegen goed voor je is.

Ik denk dat ik gezond eet en fiets naar mijn werk. Maar is dat voldoende? Je hoort zoveel berichten over gezonder leven, ik weet niet zo goed wat ik moet geloven. Ik hoef toch niet elke week naar een sportschool voor een bootcamp of een deathlift? En mag ik dan nooit meer een witte boterham met hagelslag of een wijntje bij het avondeten?

Moet ik me zorgen maken over mijn leefstijl? Met die vraag kwam ik bij Bianca. Ik heb vragenlijsten, dagboekjes en reflecties mogen invullen. Daarnaast zijn we ook gaan kijken naar wat mij past en hoe ik over mezelf denk om blijvende veranderingen te kunnen eigen maken.

Bianca heeft alles voor me bekeken en berekend, hier heeft ze zelfs een complete analyse en advies op gemaakt. En alles onder positieve en prettige feedback. Ik voelde me gezien en gehoord tijdens onze gesprekken. Ik weet nu dat ik gezond leef, omdat ik me beter voel in mijn lijf en hoofd.

Ik word gek van mezelf

Elke keer neem ik me weer voor om me niet zo te laten opjutten door mijn vrienden. Maar gisteren was het weer zover, we hadden het tijdens een gezellig etentje over gezichtsverzorging.

Tijdens het gesprek raakte ik het spoor al bijster. Ik wil goed voor mezelf zorgen, maar wat heb ik nu nodig? De een gaf aan BB, de ander CC en de derde een voedende crème. Het gesprek werd steeds gepassioneerder en feller. Ik hou me maar afzijdig en glimlach en knik hier en daar wat.

Voor ik naar bed ga Google ik nog snel wat BB, CC en een voedende crème dan precies inhouden. Ik merk dat ik na 1,5 uur scrollen en lezen nog niet weet wat nu mijn juiste keuze is en voel me een domme gans.

In bed word ik overspoelt door gedachten. Ik snap er ook niks van. Ze zullen me wel een domme muts vinden. Waarom moest ik dan ook zo raar glimlachen? Ik durf echt niet nog iets aan hun te vragen hierover, wat zullen ze wel niet denken. Wat als ik iets koop en het is echt het verkeerde? Wat als ik niks koop en straks helemaal verrimpeld ben, dan weten mijn vrienden ook dat ik er niks van gebakken heb.

Het grootste gedeelte van de nacht lig ik wakker en besluit Bianca een mailtje te sturen voor een gesprek. De vorige keer kon zij me ook weer dat setje in de juiste richting geven.

Samen kijken we naar mijn overtuigingen, mijn normen en mijn waarden. Ook stelt ze heel vaak de vraag: Is dat echt zo? Ze leert me een stapje weg te zetten van mijn hoofd vol gedachten. Ook geeft ze me een paar heerlijke ademhalingsoefeningen mee voor als ik weer eens piekerend in mijn bed beland.

Ik herken mijn gedachten nu sneller en kan dan beter kijken wat deze gedachten zeggen. Klopt het wat ze zeggen en wat voel ik daarbij in mijn lijf? Zo weet ik nu dat ik vaak verkramping in mijn keel voel en dat dat vaak betekend dat ik me niet uit durf te spreken. Het geeft me rust deze “tools” te hebben.

Moet ik me zorgen maken?

Overal om me heen hoor ik mensen die burn-out, depressie of stress hebben. En tuurlijk is mijn leven best pittig: huishouden runnen, sporten, tijd vrij maken voor mijn partner, plannen van de activiteiten van de kids, 3 dagen werken en nog wat leuke afspraken met vriendinnen.

Meestal is het heel druk, maar red ik het allemaal wel. Nu is mijn moeder gevallen en breng ik haar dagelijks haar boodschappen. Kleine moeite, maar het lijkt of ik de ballen niet goed meer hoog kan houden.

Ik huil de laatste tijd om het minste of geringste. Voel me vaak zo moe en merk dat ik steken laat vallen op mijn werk en thuis. Ik begin me nu toch wel wat zorgen te maken, maar kan ook niet iets laten vallen.

De eerste gesprekken bij Bianca hebben we gekeken wat mij de meeste energie kost en hoe het met mijn stress level stond. Ik merkte dat ik ook echt mijn verhaal kwijt wilde en daar was alle ruimte voor.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en kan ik beter een stapje terug nemen als het me teveel wordt. Bianca legde uit dat in een vliegtuig je ook altijd eerst je eigen luchtmasker moet opzetten, anders kan je andere niet helpen. Dit inzicht maakte dat ik me nu minder schuldig voel als ik tijd voor mezelf inplan. Al met al kan ik wat beter de druk van de ketel halen als het leven me even veel op mijn bordje geeft.

_9ppz53dvs4ickfcgbxft.action(‘open’)
[/av_textblock]

Deze website gebruikt cookies. Als je deze site verder gebruikt accepteer je ons gebruik van cookies.